Datanomiopiskelijan devaajaharjoittelu Futuniossa

04.05.2022 | Ajankohtaista | Blogi, Futuniolaiset

Featured image

Olen tehnyt kahden kuukauden harjoittelujakson Futuniolla. Se kuuluu osaksi datanomiopintojani Careeria-ammattioppilaitoksessa. Kokemuksena tämä on ollut opettavaista ja myös koodarin töihin hyvin kannustavaa. Harjoitteluni Futuniolla todellakin vahvisti unelmaani devaajan ammatista!

Harjoittelijan sisäänajo

Harjoittelun alku oli lähinnä perehtymistä Futuniolla käytettäviin alustoihin ja ohjelmiin. Sain rauhassa ottaa niitä haltuun. Harjoittelussani onkin mielestäni korostunut se, että olen saanut edetä töissäni omaan tahtiini eikä minun ole tarvinnut kiirehtiä työtehtävissäni.

3.3.2022

Aamulla klo 8.45 tulin toimiston aulaan, jossa tapasin Pekan kanssa. Haimme minulle kulkukortin, jotta pääsen kulkemaan rakennuksessa. Sitten minulle esiteltiin paikat.

Minulle näytettiin, missä istun ja sain tietokoneen. Ensimmäiseksi latasin tietokoneelle Visual Studion, jotta voin alkaa koodaamaan ja lataamaan siihen tarvittavat asiat.

Sitten kokeilin pieniä koodipätkiä ja tein testejä niille.

Parasta harjoittelussani on joustavat työajat ja -paikka sekä opiskelijan kuuden tunnin päivät. Halutessani olen saanut tehdä harjoittelua myös etänä.

Oppia Futunion devaajilta

Käytännössä olen työskennellyt samassa toimistossa muiden Futunion koodaajien kanssa. Istumme rinnakkain, jolloin apuakin on helppo kysyä vieressä istuvalta, tai etätöissä Teamsin kautta. Olen myös voinut ottaa esimerkkiä muiden vanhoista töistä. Näin olenkin oppinut paljon uutta koodaamisessa.

Minulle on annettu työsuunnitelma aina viikoksi kerrallaan. Aina kun olen saanut yhden tehtävän valmiiksi, olen saanut perään seuraavan työtehtävän. Eniten olen koodannut C#-kielellä aSuite-järjestelmää luomalla rajapintaa käyttäjän kokonaisnäkymään. aSuite on palvelualusta ammattiliitoille ja niiden jäsenille.

Jokaisen valmistuneen työtehtävän jälkeen olen saattanut saada vielä muokkauspyyntöjä, joille sitten olen tehnyt korjaukset, metodit ja testit, jotta tiimi pääsee hommassa eteenpäin. Oma vastuualue tiimin töissä onkin tuntunut hyvältä.

14.3.2022

Asiat on otettu haltuun ja nyt minut on kutsuttu kokouksiin mukaan. On opeteltu uusiksi GitHubin käyttöä myös. Osallistuin myös ensimmäiseen kunnon kokoukseen, jossa tutustuttiin uusiin työntekijöihin, esim. minuun.

Sitten minulle pidettiin perehdytystapaaminen, jossa kerrottiin Futuniosta, ja että voin tehdä töitä etänä, jos haluan, tai jos joistain syistä en pääse toimistolle.

Lisäksi loin rajapintaa eteenpäin.

Kivat työkaverit

Devaajan päivään Futuniossa kuuluu joka-aamuinen vartin daily kello 10. Siellä käydään lyhyesti läpi, missä vaiheessa työt etenevät. Dailyssä voi myös nostaa esiin, mihin tarvitsee apua muilta. Ensimmäiseen dailyyn osallistuminen oli minusta vähän stressaavaa. Onneksi kuumotus loppui siihen yhteen kertaan. Työkaverit ovat tosi ystävällisiä ja apua on helppo pyytää. Minut on otettu tosi ystävällisesti mukaan työporukkaan.

aSuiten-tiimissä kaikilla on yhteisenä mielenkiinnon kohteena koodaaminen. Se on tehnyt meistä hyvin yhteensopivan tiimin. Itselleni koodaaminen on tulevaisuuden haaveammatti. Olen myös enemmän kiinnostunut verkkokoodaamisesta kuin peliohjelmoinnista. Siksipä Futunio onkin ollut oikein sopiva harjoittelupaikka.

19.4.2022

Aloitin päivän tekemällä testejä metodeille, mitä loin ennen pääsiäislomaa. Joitain pieniä muokkauksia on tehty myös käyttämällä uusia metodeja, joita ei ole ikinä ennen käytetty. Elikkä uusia asioita, joita oppia.

Sitten minut kutsuttiin Scrum-kokoukseen, jossa kerrottiin lähinnä, mitä scrum on ja millaisia rooleja ihmisillä siellä on. Toisin sanoen pääsin osaksi scrum-tiimiä.

Olen nyt ollut etänä, mikä on hyvä puoli tässä työssä, ettei aina tarvitse mennä toimistolle.

Monta kokemusta rikkaampi

Olen Futunion harjoittelun myötä saanut hyvää kokemusta siitä, millaista ohjelmointialalla työ tulee olemaan ja mihin kannattaa varautua. Olen myös oppinut itsestäni paremmin, mistä asioista koodaamisessa pidän ja mistä en niinkään. Nyt olen varma, että haluan tehdä töitä tietokoneiden parissa!

Harjoittelun paras anti on ollut siinä, miten olen oppinut työskentelemään tiimissä ja luottamaan muiden tekemiseen ja avunantoon. Tiimityö on aika hauskaa kaikille: ei tarvitse yksin puurtaa tai ratkoa haasteita.

Toinen iso harjoittelussa oppimani asia liittyy työn rytmiin. Ymmärrän nyt, että on tärkeämpää tehdä asiat harkitusti ja huolella kuin nopeasti rykäisten. Sekamelskakoodi ei ole kenellekään kivaa.

Oletko kiinnostunut Futuniosta työnantajana? Tutustu avoimiin työpaikkoihin.


Kirjoittajasta:

Vieraskynäilijämme Veeti Voutilainen suoritti datanomiopintoihin kuuluvan työharjoittelujakson Futuniolla 2022 keväällä. 

CTA
Futunio

Futunio

Futunio on ammattiliitojen ja työttömyyskassojen toimialojen erityistarpeisiin erikoistunut palveluyritys. Tuotamme edistyksellisimmät ratkaisut edunvalvontaan ja työttömyysturvaan, joilla asiakkaammekin pysyvät mukana digitalisaation vauhdissa.

Pixels

Lue lisää